Triple-C, gewoon is anders

Triple-C in een notendop

Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De drie C’s staan voor Cliënt, Coach en Competentie.

Triple-C neemt niet het probleemgedrag, maar de menselijke behoeften als uitgangspunt. Doel van Triple-C is ‘het gewone leven ervaren’, met alles wat daarbij hoort: een plek waar je je veilig en thuis voelt, mensen waarop je kunt bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag. Dat is waar coaches (begeleiders) en cliënten elke dag samen aan werken.

Als dat lukt, krijgen cliënten steeds meer vertrouwen. In zichzelf, in de ander en in hun omgeving. Stress en probleemgedrag verdwijnen naar de achtergrond.

Anders denken, kijken en doen

Triple-C vraagt om anders denken, anders kijken en anders doen. Traditionele behandelmodellen richten zich op het beheersen van probleemgedrag. Gevolg daarvan is een beheersmatige behandeling, in een beheersmatige context.

Triple-C doet het anders en richt zich op de menselijke behoeften. Niet op wat iemand heeft, maar op wat iemand nodig heeft.

Menselijke behoeften zijn voor iedereen hetzelfde. Of je nu cliënt of begeleider bent: we zijn allemaal mensen.
Daarom hanteren we in de organisatie rondom de behandeling dezelfde principes als in de behandeling zelf. Dat noemen we ‘verbindend organiseren’. Zo vergroten we de menswaardigheid voor cliënten en professionals.

Praktijkvoorbeelden

Triple-C krijgt elke dag vorm in de praktijk. In de relatie tussen cliënten, verwanten en begeleiders die samen het gewone leven vormgeven. Met alles wat daarbij hoort. Met vallen en opstaan. En met opmerkelijke resultaten. Hieronder lees je een aantal praktijkvoorbeelden.

Angeline ten Have
Moeder Martijn
'Ze behandelen Martijn als mens.'
Een dag uit het leven van Winish, Alex en Anton uit Udenhout
Cliënten
Hoe ziet Triple-C eruit in de praktijk? Een dag uit het leven van Winish, Alex en Anton uit Udenhout.

Triple-C in de tijd

1975
1988
1991
2000
2003
2004
2011
2012
2013
2015
2017
2020
2021
De film ‘One flew over the cuckoo’s nest’ geeft een ontluisterend beeld van de behandeling van psychiatrische patiënten.
Jack Nicholson in de rol van Randle P. McMurphy
Jolanda Venema is wereldnieuws als in de media een foto verschijnt waarop zij naakt, vastgeketend en geïsoleerd afgebeeld staat. In de loop der jaren kwamen meer cliënten in het nieuws die in mensonwaardige omstandigheden leven.
Jolanda Venema
Hans van Wouwe (orthopedagoog en hoofd behandeling bij ASVZ) en systeemcoach Dick van de Weerd lopen vast met hun cliënt Andreas. Ze besluiten het roer om te gooien en stap voor stap te gaan werken aan 'herstel van het gewone leven': het begin van Triple-C.
Dick van de Weerd
Grondlegger Triple-C
Hans van Wouwe
Grondlegger Triple-C
Presentatie van Dick van de Weerd op het Wereldcongres IASSIDD: 'Leren loslaten van gangbare gedachten van controle en beheersing in de begeleiding van mensen met ernstig probleemgedrag'.
Dick van de Weerd
ASVZ publiceert het boek 'De kracht van de eenvoud', over de ontwikkelingsgeschiedenis van de Very Intensive Care-Workhomes.
Hans van Wouwe en Dick van de Weerd introduceren Triple-C op het wereldcongres in Montpellier.
ASVZ publiceert het boek 'Triple-C: gewoon is anders'.
Het boek 'Triple-C: gewoon is anders' wint de Gehandicaptenzorgprijs 2012 voor beste praktijkproduct.
Film 'Gewoon is anders: Triple-C in de praktijk'. De film geeft een praktisch beeld over de dagelijkse Triple-C begeleiding van cliënten met probleemgedrag. Naast de beelden van begeleidingssituaties spreken professionals en verwanten zich uit over hun ervaringen met Triple-C.
Publicatie 'Het gewone leven ervaren - Triple-C in theorie en praktijk'.
Wereldcongres in Luxemburg: Wetenschap en praktijk.
Start Triple-C Werkplaats
Lucy Simons en Dick van de Weerd
Publicatie 'Triple-C, tot hier en verder'
Downloads

Download de folder

Wil je meer informatie over Triple-C?

We helpen je graag verder! Vul je gegevens in, dan nemen wij contact met je op.