Naar de inhoud

Triple-C

Triple-C is een model voor begeleiding en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook in de psychiatrie, jeugdzorg en ouderenzorg wordt het toegepast. De drie C’s staan voor Cliënt, Coach en Competentie.

Triple-C in een notendop

Triple-C  heeft menselijke behoeften als uitgangspunt en niet het probleemgedrag. Doel van Triple-C is ‘het gewone leven ervaren’, met alles wat daarbij hoort: een plek waar je je veilig en thuis voelt, mensen waarop je kunt bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag. Dat is waar coaches (begeleiders) en cliënten elke dag samen aan werken.

Als dat lukt, krijgen cliënten steeds meer vertrouwen. In zichzelf, in de ander en in hun omgeving. Stress en probleemgedrag verdwijnen naar de achtergrond.

Anders denken, kijken en doen

Triple-C vraagt om anders denken, anders kijken en anders doen. Traditionele behandelmodellen richten zich op het beheersen van probleemgedrag. Gevolg daarvan is een beheersmatige behandeling, in een beheersmatige context.

Triple-C doet het anders en richt zich op de menselijke behoeften. Niet op wat iemand heeft, maar op wat iemand nodig heeft. Zoals: : lichamelijk welzijn, houvast en voorspelbaarheid, erkenning en waardering, invloed op het eigen leven, betekenis- en zingeving.

Menselijke behoeften zijn voor iedereen hetzelfde. Of je nu cliënt of begeleider bent: we zijn allemaal mensen. Daarom hanteren we in de organisatie rondom de behandeling dezelfde principes als in de behandeling zelf. Dat noemen we ‘verbindend organiseren’. Zo vergroten we de menswaardigheid voor cliënten en professionals.

Praktijkvoorbeelden

Triple-C krijgt elke dag vorm in de praktijk. In de relatie tussen cliënten, verwanten en begeleiders die samen het gewone leven vormgeven. Met alles wat daarbij hoort. Met vallen en opstaan. En met opmerkelijke resultaten. Hieronder lees je een aantal praktijkvoorbeelden.

Hoe ziet Triple-C eruit in de praktijk? Een dag uit het leven van Winish, Alex en Anton uit Udenhout.
Winish, Alex en Anton
Alle kilo’s ben ik hier kwijtgeraakt. Omdat we veel doen!
Hamza

Triple-C in de tijd

Het denken over mensen met een verstandelijke beperking veranderde in de loop van de geschiedenis. Van levenslang patiënt tot mensen met mogelijkheden die kunnen meedoen in de maatschappij. Mensen met behoeften die iedereen heeft.

1975
De film ‘One flew over the cuckoo’s nest’ geeft een ontluisterend beeld van de behandeling van psychiatrische patiënten.
1988
Jolanda Venema is wereldnieuws als in de media een foto verschijnt waarop zij naakt, vastgeketend en geïsoleerd afgebeeld staat. In de loop der jaren kwamen meer cliënten in het nieuws die in mensonwaardige omstandigheden leven.
1991
Hans van Wouwe en het team begeleiders liepen vast met hun cliënt Andreas. Hans besluit om het roer om te gooien en in overleg met prof. Dr. Gijs van Gemert en prof. Dr. Ina van Berckelaer-Onnes (via het CCE: Centrum voor Consultatie en Expertise) stap voor stap te gaan werken aan ‘herstel van het gewone leven’. De eerste VIC-Workhome wordt gestart: het begin van Triple-C.
1993
Dick van de Weerd komt werken bij wat later de Triple-C Werkplaats gaat heten.
2000
Presentatie van Dick van de Weerd op het Wereldcongres IASSIDD: 'Leren loslaten van gangbare gedachten van controle en beheersing in de begeleiding van mensen met ernstig probleemgedrag'.
2003
ASVZ publiceert het boek 'De kracht van de eenvoud', over de ontwikkelingsgeschiedenis van de Very Intensive Care-Workhomes.
2004
Hans van Wouwe en Dick van de Weerd introduceren Triple-C op het wereldcongres van IASSIDD in Montpellier.
2008
IASSIDD in Kaapstad. Lucy Simons (orthopedagoog), Marjan Oosting (psychotherapeut) en Paul Timmers PMT’er verzorgen presentaties onder de titel: 'Treatment of extreme challenging behaviour according to the Triple C-model: Theory and praxis'.
2011
ASVZ publiceert het boek 'Triple-C: gewoon is anders'.
2012
Het boek 'Triple-C: gewoon is anders' wint de Gehandicaptenzorgprijs 2012 voor beste praktijkproduct. In dit jaar is ook IASSID in Halifax. Maarteke Erkens (orthopedagoog), Walter van Hees (manager) en Hans van Wouwe (hoofd behandeling) verzorgen samen met een cliënt presentaties onder de titel: 'Triple C: Treatment of extreme challenging behaviour: Client-experience - Managing the model - Research.'
2013
Film 'Gewoon is anders: Triple-C in de praktijk'. De film geeft een praktisch beeld over de dagelijkse Triple-C begeleiding van cliënten met probleemgedrag. Naast de beelden van begeleidingssituaties spreken professionals en verwanten zich uit over hun ervaringen met Triple-C.
2014
Congres van de APA (American Psychiatric Association) in New York. Hans van Wouwe houdt een presentatie onder de titel: 'Triple-C: A new treatment philosophy for patients with severe mental illness’.
2015
Publicatie 'Het gewone leven ervaren - Triple-C in theorie en praktijk'.
2017
Wereldcongres IASSIDD in Luxemburg: Wetenschap en praktijk. In dit jaar is ook het congres van EAMHID (European Association of Mental Health in Intellectual Disabilities). Hans van Wouwe, Dick van de Weerd en Tess Tournier houden presentaties onder de titel: 'The Triple-C model: Treatment and support of people with severe challenging behaviour.'
2020
Start Triple-C Werkplaats
2021
Publicatie 'Triple-C, tot hier en verder' In dit jaar promoveert Tess Tournier op haar onderzoek 'Understanding Triple-C and the importance of relationships in the lives of people with intellectual disabilities who present challenging behaviour.'
2023
Congres EAMHID in Helsinki. Hans van Wouwe en Tess Tournier houden een presentatie onder de titel: 'Enhancing Support for Individuals with Intellectual Disabilities and Severe Challenging Behavior and/or Mental Health Problems: Insights and Strategies'.
2024
Opening van de fysieke Triple-C Werkplaats aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem. Een plek om trainingen te geven en te volgen. En om te inspireren en geïnspireerd te raken.
1975
1988
1991
1993
2000
2003
2004
2008
2011
2012
2013
2014
2015
2017
2020
2021
2023
2024