Naar de inhoud
2 mei 2021

Een dag mee met Triple-C

Dankzij Triple-C ervaren mensen het gewone leven. Ook als dat – vanwege een beperking of probleemgedrag – niet vanzelfsprekend is. Hoe ziet die begeleidings- en behandelmethode eruit in de praktijk? Een dag uit het leven van Winish, Alex en Anton uit Udenhout.

06.54
‘Hoi, ik ben er!’ Teamleider Gwen start haar werkdag in woning 4-21 van locatie Vincentius, waar zeven mensen wonen. ‘Even kijken wie al wakker zijn’, zegt ze. ‘Anton en Winish zetten zelf hun wekker, maar Alex wil nog wel eens blijven liggen. Even zien hoe het met ‘m gaat.’

07.11
Met Alex gaat het prima! Hij blijkt al op en is zelfs als eerste beneden. ‘Zullen we samen de tafel dekken?’, vraagt Gwen.

08.18
Gwen neemt met iedereen de dag door. Alex, die een horecaopleiding volgt, gaat naar de Kapel, de lunchroom van Vincentius. Anton werkt als hovenier bij Beekse Bergen en Winish is kok in een Tilburgs verpleeghuis.

Winish woonde voorheen in een VIC-woning: Very Intensive Care. Door te focussen op zijn behoeftes en hem daarin stap voor stap te begeleiden, kon hij uiteindelijk verhuizen naar zijn huidige plek. Hij vond werk in een verzorgingshuis, waar hij invulling geeft aan zijn grootste passie: koken.

12.15
Spitsuur in de Kapel! Alex voert het tempo op en serveert broodjes carpaccio, brie en pulled pork. Zijn energieke blik gaat door de zaal en hij zoeft van het ene naar het andere tafeltje. Hier is hij echt op zijn plek. En als het even niet lukt, kan hij terugvallen op Joep, die de werkzaamheden in de Kapel coördineert.

Alex heeft grote stappen voorwaarts gemaakt. Daarvoor moest hij wél eerst terugschakelen. Hij had moeite zijn vrijheden verantwoordelijk in te vullen kwam daarom bij Vincentius wonen. Dankzij passende begeleiding kan Alex binnenkort verhuizen naar een eigen studio. Mét ondersteuning, maar vooral meer zelfstandigheid.

15.30
Op de woning is er wisseling van de wacht. Gwen rondt haar werkzaamheden af; collega’s Mark en Bram nemen haar dagrapportage door, zodat ook zij weten hoe het met de bewoners gaat.

In de dagrapportage noteren begeleiders aan welke persoonlijke doelen bewoners hebben gewerkt en welke uitdagingen of problemen ze zijn tegengekomen. Dat zijn aanknopingspunten waar ze samen mee verder kunnen.

15.35
Anton komt terug van Beekse Bergen. ‘Fijne dag gehad?’, vraagt Mark. Anton knikt. ‘We hebben het hele park doorgeprikt’, klinkt het in onvervalst jargon.

Ook Anton woonde in het verleden in een VIC-woning. In zijn werk groeide hij langzaam maar zeker naar een zelfstandige functie. Zo werkt hij regelmatig zonder begeleiding, mét duidelijke instructies. Aanvankelijk ging zijn groei gepaard met stress. Door niet zijn boosheid of agressie te beoordelen, maar te focussen op de onderliggende oorzaak daarvan, kreeg Anton het vertrouwen, de rust en de ruimte die hij nodig had om vooruit te komen.

15.41
Alex sprint naar de sportschool voor een halfuurtje crossfit. ‘Ik ben graag bezig, stilzitten is niets voor mij!’ Mark glimlacht. ‘Zelfstandig sporten is een van de competenties waar we met Alex aan hebben gewerkt. Door uit te bouwen wat wél goed gaat, groeide zijn zelfvertrouwen. Nu kan-ie het zelf, zonder begeleiding.’

16.15
Aan tafel nemen Mark en Bram met de bewoners de dag door. Een luchtig gesprek, waarin de begeleiders subtiel polsen aan welke competenties iedereen heeft gewerkt. ‘Competenties verschillen per persoon’, vertelt Mark. ‘Van zelfstandig boodschappen doen tot omgaan met emoties; iedereen werkt aan eigen doelen. We sturen niet op probleemgedrag, maar op kansen en ontwikkeling. Het mooie is dat het probleemgedrag daardoor vaak afneemt.’

16.37
Naar de supermarkt! Drie bewoners gaan met hun begeleiders op pad. De anderen doen iets nuttigs voor zichzelf, zoals hun kleding wassen. Dat gebeurt volgens een duidelijk dagprogramma. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

19.30
Na een dag hard werken, is het tijd om te ontspannen. Elke woensdagavond sporten de bewoners: vandaag voetbal, zoals zo vaak. Het gaat er fanatiek aan toe! Bram en Mark doen uiteraard mee.

21.03
De meeste mensen vertrekken naar hun kamer. Nog even tv kijken, gamen of, zoals Anton, videobellen met zijn vriendin. Alex grijpt het moment aan om wat te kletsen met Bram en Mark. Tegen tienen gaat ook hij naar zijn kamer.

22.08
Bram en Mark bellen de nachtzorg. ‘Het zit erop, we gaan naar huis.’ Boven gaan de laatste lichten uit. Op naar een nieuwe dag!